Jobbar och sliter..

Ateljeateljeatelje

Är du vuxen?/ Får jag låna din nalle?

Jag har funderat över när man blir vuxen. Varför man måste bli vuxen och om en del människor är mindre vuxna än andra. När slutar man att vara barn och varför?

Jag tror att barn är mera nyfikna, kreativa och energifulla än vuxna.

Alla har fortfarande barnet inom sig. Endel lever tillsammans med det, andra har det undangömt någonstans. Jag tror att endel skulle må bra av ta fram barnet ibland, plocka fram sin nalle från vinden och se världen med andra ögon. Med de ögon som man såg då man var barn.

Är kreativa människor mindre vuxna/mera barn än andra?

Jag skall göra en installation med nallar. Nallen är symbol för att bli vuxen. Då man lämnar sin nalle blir man stor. Därför tänkte jag göra en undersökning om och varför folk har kvar sina nallar.

Om du och din nalle vill vara med i mitt projekt kan du kontakta mig. Nallen kommer inte att komma till skada och du får tillbaka den. Jag kan antingen använda den bara för att fota den, eller både ha som foto och själva nallen i min installation. Du skall också svara på några frågor.

Namn: (på dig, och din nalle om man vill..)
Ålder:
Yrke:

Har du haft en nalle?

När fick du den?

Har du kvar den?

Var har du den?

När lämnade du den och varför?

Nåt annat du vill berätta om din nalle?

Är du vuxen?

Tack!



[email protected]

Beslutsvårigheter

Då jag vandrade längs min lilla krokiga grusväg till skolan idag så kom jag att tänka på vår performancekurs vi hade iskolan ifjol med med Vera. Hon sa att man måste bestämma, eller välja en sak som man vill göra och fokusera på det. Om man bara har en massa ider och går och grubblar på lite allt möjligt samtidigt så blir det inget gjort. Man måste bestämma att det här gjör jag nu, det är klart att man kan utveckla sin ide, men det är kanske just det som är att utveckla?

Att bestämma att såhär gjör jag och dethär vill jag med dethär, det är nödvändigt. Såklart, egentligen, man stampar på stället och kommer inte vidare därför att man inte bestämmer sig för en sak. Bestämmer man sig för en sak, då kan man gå vidare till nästa.

Nu har jag bestämmt att jag skall jobba med min nalleide. Jag skall göra sammla nallar. Men inte ännu kanske, men snart skall jag börja med det. Skall skriva ut lite foton och ser hur det ser ut först.

Kan en väg föresten vara krokig?

Tack och hej :)

Vad är kunskap??

Jag håller på och skall snart börja skriva en uppsatts i kulturkunskap. Jag undrar om man tänker då man sover? Jag har ibland så fina ider eller funderingar då jag vaknar på morgonen. Idag har jag alltså tänkt på vad kunskap är. Den kultur vi är uppväxta i formar vår syn på värden. Vad vi anser vara rätt och fel, vad vi anser vara rent och smutsigt. Vad vi anser vara tabu. Vad man kan göra och inte, vad man kan säga och hur man skall uppföra sig.

Från början finns det inget. Allt vi kan har vi lärt oss. Vi visste inte vad som anses som äckligt och motbjudande. Hur man skall vara för att vara fin. Vi människor uppför oss egentligen ganska konstigt. Då vi uppfostrar våra barn lär vi dem att sluta bete sig som djur. Sluta bete sig naturligt. Bli kultiverade varelser. Varför det?

Kultur är inget naturligt. Varifrån har den då kommit? Jag tror att människan på nåt sätt har ett behov att dela in både saker och människor i fack. Därför har vi ett språk, så vi skall kunna dela in i olika kategorier. Veta vad som hör ihop, vad som inte hör ihop och vad som inte hör till alls.

BEER IS GOOD.DRINK BEER ...

... måndag idag, måndag är lite trist, men i morgon är det tisdag! Tisdag är bra. Hej hopp! Jag har gjort saker och ting idag. Har bestämt att jag inte bara skall sitta och göra inget på mitt höstlov. Därför har jag gjort saker idag. Och det skall jag göra i morgon också - men, jag har inte druckit öl idag, inte i helgen heller, men kanske nångång här inom en snar framtid :)

Ha det bra!

Kram!

Nya bilder

ville bara informera om att det finns nya bilder på skrotten.blogg.se/bilder

Oktober-Söndag

Jag har inte kommit vidare på min nalleide. Det känns som att jag inte hittar det viktiga. Meningen. Jag har synat den från alla vinklar och vrån, men kommer inte vidare.

Såg på tv-gudstjänst i morse. Började fundera på vad som är viktigast i mitt liv. Tänkte man kunde göra nåt belysa det viktigaste. För ofta är det inte det viktigaste som får mest plats. Vad är viktigast i mitt li?

Kärlek. Den kärlek och trygghet som finns runtomkring mig. Som ständigt omger mig, men som jag ofta glömmer bort. Glömmer bort att vara tacksam över, ibland kanske inte ens känner av den. Den har alltid funnits där, naturligt. Jag behöver den, den är livsviktig. Men ibland blir det ändå fel. Fokuserar på fel saker. Glömmer vad och vem det är som egentligen ger mig kärlek, trygghet och livskraft.

Jag kände den då jag satt och pratade med en kompis på krogen i går. Satt och såg på människorna där, lyssnade på musiken och kände. Man behöver andra för att må bra, alla behöver varandra. Alla behöver någon, någon behöver dig. Kände att alla dehär människorna är lika mycket vörda som mig. Att jag är lika mycket värd som dem. Jag har fått tillbaka min villja att se andra och att hjälpa utan att få nåt tillbaka. Utan att ör den skull glömma mig själv. Det är det som ofta blir fel tror jag, att jag glömmer mig själv.

Den samma känslan kände jag också en dag förra veckan. Jag kände tacksamhet, tacksamhet över allt jag har, saker som man ofta glömmer att vara glad över. Att jag är lycklig, har det bra, bara jag inte glömmer bort det. Ser bara allt dåligt... Man får vara glad.

Jag har inte kännt så på länge. Det är en sorts gemenskapskänsla. Känner att allt hör samman. Att jag är en del av allt. Och att allt finns inne i mig samtidigt som det är överallt och ingenstans. Att hela värden, människorna och det som alltid har funnits runtomkring hör ihop. För jag är en del av det som bor inne i mig, samtidigt som en del av mig också finns i allt annat, eftersom allt egentligen är ett.

Försöker hitta kärnan. Ta fram den och belysa den. Ta fram det viktigaste i mitt liv och se det. Visa det. Känna att dethär är jag.

Rekord!

Jag har haft rekord många besökare på min blogg idag! 6 stycken... wow. Hmm, nåja, inte för att jag skriver så mycket viktigt, men det är ju trevligt om nån läser. Kom hem från stan, vart ute med Jenny, det var trevligt, många människor (alternativt liten pup, det ryms inte hu rmånga som hellst..) Mitt hår luktar rök, mina kläder luktar rök, min hud andas ut all rök och hela kroppen försöker bli av med all gift. Och jag röker ändå inte, jag har bara suttit bredvid folk som röker. Skulle det inte vara en lag som säger att det är förbjudet att röka inomhus på barer och restauranger? Eller gäller det bara vissa ställen? Det finns alltid nåt kryphål, det är som att söka stipendium, alltid passar jag in på den sista meningen där det står undantag för vem som inte får söka...  Ingen som vill bidra till mina studier. Men, men, det går nog bra ändå :)

Ha det gott, le och var glad!

Kram!

Första snön

Snö idag, det var inte så kallt som jag trodde, men kallt var det. Det här är min skolväg:












Vad är det för skillnad på en asfaltväg och en installation?

Egentligen så vet jag inte vad en installation är. Men det måste vara nånting man kan röra. Nånting fysikt alltså.

Däremot måste det inte vara nåt som rör sig. Men det kan vara det också. Det måste finnas en tanke, en anledning till att man gör det man gör. Först samlar man sina tankar på papper, ritar skriver och fotar. Tänker var, vem hur och varför. I dethär skedet har man en massa små delar som tillsynes har ganska lite gemensamt. Det är nu du skall pussla ihop delarna. Se nya möjligheter och utveckla iden ännu mera. Nu har du ett papper med många små delar som sitter ihop.

Skanna (eller limma med papperslim, finns att köpa på bokhandlar och dylikt, en bra uppfinning faktiskt) ihop delarna.  Visa dina tankar för någon annan och ta del av dennes funderaingar kring din ide. Klipp sönder ditt papper. Limma ihop delarna igen. Nu har du en installation. Nu behöver du bara genomföra den i praktiken.

Vad är det alltså för skillnad på en asfaltväg och en installation?


RSS 2.0